Informace o epidemii opistorchózy v Itálii |
|
M. Vít, 7. 9. 2011
Dne 1. září 2011 informovala Itálie cestou systému rychlého varování (EWRS) o epidemickém výskytu onemocnění opistorchózou u konzumentů marinovaných filetů z línů, oficiálně podávaných pod názvem marinované filety z bílých ryb. K datu 30. srpna 2011 bylo v epidemii evidováno celkem 20 postižených osob. Všichni nemocní mají v anamnéze konzumaci inkriminovaného jídla v restauraci Giggetto v obci Gradoli, a to v období mezi 20. až 30. červencem 2011. Vesnice se nachází v těsné blízkosti sopečného jezera Bolsena, které je vyhledávanou turistickou destinací. v případě prvních nemocných byla sérologicky i mikrobiologicky prokázána infekce parazitem Opisthorchis felineus, který bývá přítomen v línech žijících v jezerních vodách. Italská strana nevylučuje, že vzhledem k oblíbenosti turistické destinace a s ohledem na dlouhou inkubační dobu onemocnění opistorchózou (až 1 měsíc), mohou být další případy v daných souvislostech detekovány i v jiných zemích. Z uvedených důvodů je na danou nákazu nutno pomýšlet v případě zdravotních potíží u osob, které pobývaly během letošního července jeden nebo více dní u jezera Bolsena, konzumovaly marinované sladkovodní ryby v restauraci Giggetto v obci Gradoli, u kterých bude prokázána eozinofilie a zvýšené hladiny jaterních enzymů a/nebo horečka a/nebo bolesti břicha a/nebo bolesti hlavy a/nebo astenie a/nebo bolesti kloubů a/nebo průjem a/nebo nauzea. Při podezření na toto onemocnění neprodleně zašlete informaci na e-mailovou adresu ovz@mzcr.cz. MUDr. M. Vít, Ph.D., hlavní hygienik ČR a náměstek ministryně. Rozesláno 2. 9. 2011 pod č.j. 61008/2011
|
Zpět
Archiv zpráv
Úvodní stránka
SIL © 7. 9. 2011